pátek 19. května 2017

"Rukojmí bez rizika" - host Severočeského divadla

(Alan Reynaud-Fourton)

Francouzská komedie s kriminální příchutí. Pytel uloupených peněz dokáže oživit i sebevraha. Jenže policii taky.“ (premiéra 18. ledna 2016)

I když trošku s předstihem jsem i letos „oslavila“ narozeniny divadlem. Jako dárek od kolegů jsem totiž dostala lístek na představení, které dne 16. května 2017 přivezla do ústeckého divadla Agentura Harlekýn. Francouzský spisovatel a dramatik Alan Reynaud-Fourton (1932-2014) patří mezi divácky oblíbené autory, neboť jeho inscenace nepostrádají dostatek humoru a nadsázky. Tuto komedii napsal v roce 1986 a mezi jeho poslední tvorbu pak patří také „Teta Marcelle“ a „Vetřelec“. V roce 1990 byla v Paříži uvedena ještě inscenace „Monsieur Amédée“ o počestném profesoru francouzštiny, kterému osudové zastavení na semaforu kompletně převrátí život naruby. V českém nastudování „Rukojmích“, francouzské komedie s kriminální zápletkou, se v hlavních rolích představili Václav Vydra se Svatoplukem Skopalem, kteří bývají zárukou kvalitních výkonů a slibují skvělou zábavu. Čas od času je příjemné zajít se pobavit a nemuset o příběhu příliš přemýšlet, a to přesně jsem od této komedie o sebevrazích a rukojmích v jednom očekávala.

Marc Besson (Václav Vydra) je velmi úspěšným a pro ženy velice oblíbeným spisovatelem a autorem románů červené knihovny. Momentálně však prochází tvůrčí krizí a nedostatkem inspirace. Považuje svou situaci za bezvýchodnou a tento „syndrom vyhoření“ ho dovede až k sebevraždě, kterou se právě chystá spáchat. Z jejího dokonání ho však vyruší jeho dlouholetý přítel Luc (Svatopluk Skopal). Ten se rovněž již dříve pokusil o sebevraždu, když mu utekla žena a nyní by to samé chtěl provést, neboť se k němu opět vrátila. Místo aby tedy svého přítele od plánu odradil, přidává se k němu a dokonce plánují, že svůj život ukončí společně. Domluví se ale, že by se na to ještě měli vyspat a nechat to raději na zítra. Ráno se Luc vydá pro čerstvé pečivo k snídani, ale cestou zpátky se stane svědkem přepadení banky. Netuší však, že si trojice maskovaných lupičů v čele s Jojem (Martin Zahálka) našla úkryt v bytě u Marca, který se mezitím stal jejich rukojmím a Luc se k němu hned po příchodu přidává. Najednou jsou postaveni do zcela jiné situace. Jejich život je v ohrožení a i přesto, že ho chtěli sami dobrovolně ukončit, se s vidinou balíku peněz jejich postoj mění a snaží se nalézt jiné možné řešení, jak z toho ven. Policie lupiče však brzy vystopuje. Jojo toho má dost a nadopuje se léky na uklidnění, Luc se zakouká do mladičké Suzy (Lenka Zahradnická) a Banán (František Skopal), poslední z lupičů, se na Marcův návrh pustí do komunikace s policií, když požaduje výkupné za rukojmí. A aby toho nebylo málo, objeví se ve dveřích i vždy skvěle informovaná domovnice madame Mabouin (Marcela Peňázová), která je navíc Marcovo velkou obdivovatelkou, co hltá každou jeho knihu. Omylem pak místo odpadků odnese pytel s penězi.  Rozjíždí se tak přetahovaná o peníze a zároveň se otevírá skvělá možnost úniku. Kdo si nakonec balík odnese a kdo má v kapse alespoň nějakou pojistku? Nakonec i Marc překoná krizi tvůrčího psaní a inspirován tímto nevšedním zážitkem chytá druhý dech.

Očekávání, se kterým jsem na tuto inscenaci (autorů – překlad: Jiří Žák, režie: Jiří Novák, scéna: Michal Hess, kostýmy: Josef Jelínek, a další) šla, bylo vesměs do puntíku naplněno. Ačkoliv některé situace a jednání se mi zdálo docela přitažené za vlasy, došlo i na několik vtipných momentů, které mě opravdu pobavily. Trochu překvapivě se o ně postaral hlavně František Skopal, který ztvárnil rodilého Uganďana Banána. Především jeho čecho-ugandština a skvěle napodobený přízvuk stáli za to. Standardně dobrý výkon předvedl Václav Vydra. Již od počátku držel stejnou polohu a prakticky po celou dobu neopustil jeviště. Podobné role hraje s nadhledem a působí v nich celkem přirozeně. Spolu se Svatoplukem Skopalem si dobře notovali, ale na druhou stranu nijak zvlášť nepřekvapili. To ale neplatilo o Marcele Peňázové, která figurku vlezlé a zvědavé domovnice uchopila opravdu skvěle. Tento charakter postavy v komedii slibuje velký potenciál a ona ho využila, jak se v těch několika výstupech dalo. Taky se vlastně mimoděk stala významným hybatelem děje. I když nebyl nijak náročný, čekala jsem, co vše se bude dít a jak to všechno dopadne. Hodnotím to tedy jako pohodovou komedii, která zvlášť nenadchne ani neurazí a určitě se také zasmějete.
Moje hodnocení: 53 %
Marc a Luc (V.Vydra a S.Skopal)

Luc, Suzy, Jojo a Marc (S.Skopal, L.Zahradnická, M.Zahálka a V.Vydra)

Marc, Luc a Suzy (V.Vydra, S.Skopal a L.Zahradnická)
 

0 Comments:

Okomentovat

<< Home